Schoon water zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar de praktijk is anders. De chemische industrie zadelt ons op met vervuiling van het oppervlakte water. Nanoplastics, en chemische afvalstoffen zoals PFAS en andere nieuwe toxische stoffen zijn haast niet te zuiveren. Wij zetten daarom in op een krachtig waterschap dat zich via een stevige lobby landelijk richt op het dichtkrijgen van de gifkraan, zoals een gezamenlijke noodkreet voor een landelijk PFAS verbod.
Ook de vee-industrie veroorzaakt vervuiling van het oppervlakte water. Het mestprobleem, de medicijnenresten en hormonen zijn een gevaar voor de kwaliteit van ons water. Net als het landbouwgif dat over de Nederlandse wordt gespoten. Hierdoor sterven planten en dieren. Omdat het gif de bodem insijpelt komt het in het grondwater. Dit brengt op lange termijn ook een goede drinkwatervoorziening in gevaar, want ons drinkwater wordt gemaakt uit grondwater.
De Partij voor de Dieren wil schoon water. Schoon water betekent dat Nederland ten minste moet gaan voldoen aan de Europese Kaderrichtlijn Water. Dat is de norm die voorschrijft aan welke eisen oppervlakte- en grondwater moet voldoen. Waterschappen moeten dit uitvoeren. De doelstellingen voor waterkwaliteit, die volgens de richtlijn in 2027 gerealiseerd moeten zijn, worden niet gehaald als we op de huidige voet doorgaan. Op basis van de huidige mestuitstoot door de vee-industrie en uitspoeling van mest op het oppervlaktewater, kunnen deze doelstellingen ook nooit gehaald worden. Het verzoek van Nederland aan de EU om niet te hoeven voldoen aan de Europese norm is een slechte ontwikkeling voor de waterkwaliteit en de flora en fauna in ons land.
Wij vinden dat zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk in 2027, de internationale normen voor waterkwaliteit behaald moeten zijn en dat dus waterschappen álles op alles moeten zetten om dit te halen. Ook als dat betekent dat het via juridische procedures strenger landelijk overheidsbeleid moet afdwingen.
Het Waterschap de Dommel heeft ook een eigen rol om water te zuiveren. De huidige waterzuiveringsinstallaties kunnen nog niet alles zuiveren. Daarom willen we dat het waterschap hun rioolwaterzuiveringsinstallaties moderniseert om zo ook bestrijdingsmiddelen, microplastics, medicijnresten en hormoonverstoorders te kunnen verwijderen.