Bijdrage: Een dijk van verstand voorkomt een zee van problemen


Bijdrage bij inge­diende motie

28 februari 2024

Ik wil jullie vragen om de grafieken in de bijlagen van mijn motie erbij te pakken. Afgelopen winter was nat, zeer nat. Het heeft velen verbaasd hoe nat. In de commissievergadering hebben we dan ook een inspreker gehad die namens tientallen dorpsbewoners hun zorgen kwamen uiten.

Het waterschap had bij de aanpassingen aan het watersysteem aangegeven dat een situatie als deze één keer in de 7 jaar zou optreden. Het werk is nog niet klaar en de eerste zeer natte situatie is een feit. We hopen natuurlijk dat dit een uitzonderlijk jaar was. Maar het KNMI waarschuwt voor steeds natter wordende winters en drogere zomers. Dit als gevolg van de opwarming van de Aarde.

Het KNMI baseert haar klimaatscenario’s op cijfers uit IPCC rapporten van 2021. De IPCC rapporten baseren hun cijfers weer op wetenschappelijk onderzoek dat daarvoor is geschreven. Dit betekent dat deze niet de meest recente cijfers volgen. Dat hoeft op zich niet erg te zijn als de recente feitelijke waarnemingen de prognose volgen van die rapporten. Echter, het afgelopen jaar zijn klimaatwetenschappers wereldwijd geschrokken over hoe het met de opwarming van de aarde gaat. Dit zien we in de grafieken die jullie voor je hebben. 355 dagrecords op een rij voor het zeeoppervlak van de Noord-Atlantische oceaan voor een gemiddelde temperatuur van 40 miljoen vierkante kilometer oppervlak. En de afwijkingen ten opzichte van het gemiddelde zijn groot. Het gaat soms over vier standaarddeviaties en dat is fors, want bij 1 standaarddeviatie wordt in de statistiek al iets een significante afwijking genoemd. Als econometrist gruwel ik dus ook van deze afwijkingen. En maak ik mij bijzonder zorgen over de consequenties die dit heeft voor de Aarde en alles wat er op leeft.

Het waterschap zet zich in om ons gebied hierop voor te bereiden. Het werkt aan waterveiligheid, -kwaliteit en -kwantiteit. We willen namelijk droge voeten, voldoende en schoon water en een gezonde natuur waarborgen. Om dit te kunnen is het essentieel om met recentelijke data te werken. Op dit moment gaat het waterschap uit van het gemiddelde klimaatscenario van het KNMI, de vraag is of dat voldoende is, gegeven de grote afwijkingen in de wereldwijde temperatuur, die nog niet in dit scenario verwerkt is. Daarom willen we het DB vragen om uit te zoeken hoe het Waterschap met meer recente gegevens kan werken, bijvoorbeeld een KNMI-plus variant op de neerslag en droogteprognoses. En dit zover mogelijk ook nu bij deze herprogrammering van de realisatieprojecten in het watersysteem mee te nemen.