Bijdrage: Eerlijk over water
Waar waterkennis stroomt, groeit veiligheid.
Bijdrage bij de motie “eerlijk over water”
Als deltaland staan we voor grote uitdagingen. De risico’s voor waterveiligheid voor mens, dier en natuur nemen toe. We hebben te veel water, en ook te weinig water. Bovendien staat de beschikbaarheid voor schoon gezond drinkwater op lange termijn onder druk. Het waterschap zet zich actief in om deze waterrisico’s te communiceren, bijvoorbeeld naar gemeenten.
Recent informeerde minister Madlener de Tweede Kamer per brief, dat het principe “water en bodem sturend” bij ruimtelijke ordeningskwesties vervangen wordt door "rekening houden met". Dit betekent dat we maar moeten meebewegen met water en bodem en soms wateroverlast maar “gewoon” moeten accepteren. Dat is nogal wat. En vinden onze ingezetenen dat ook? Want wat betekent “rekening houden met”? Dat woonwijken als Cortelande gebouwd kunnen worden zolang ze maar een rubberbootje op hun zolder hebben? Of dat er vanwege de woningnood vlakbij rivieroevers gebouwd wordt en inwoners de kans hebben een paar keer per jaar hun woonkamer te moeten leegpompen?
Dit nieuwe beleid is geen goede ontwikkeling voor de waterboodschap van ons waterschap. Het ondermijnt wat de organisatie de afgelopen jaren heeft opgebouwd. Er werd steeds beter naar onze wateradviezen geluisterd, en steeds vaker actief naar de expertise van het waterschap bij ontwikkelingen gevraagd. Dit was een positieve en noodzakelijke ontwikkeling, ook al waren we er nog niet. Nu lijkt het erop dat de minister de deur verder openzet voor minder waterbewuste beslissingen.
Wij maken ons zorgen, vooral omdat andere belangen in besluitvorming onder het oude beleid geregeld al sterker zijn dan onze waterboodschap. Hierdoor ontstaan suboptimale besluiten, zoals het bouwen van huizen zonder rekening te houden met richtlijnen voor waterveiligheid. Zo worden er bijvoorbeeld nu nog steeds woningen gebouwd waarbij de voordeur niet volgens de richtlijn 30 cm boven het maaiveld zit. Dat grote woningbouwprojecten plaatsvinden zonder daarbij in te zetten op reductie van drinkwatergebruik, waardoor inwoners over een aantal decennia tijdens droge zomers water op rantsoen riskeren? En dat eigenlijk meer waterbergingscapaciteit nodig is voor de toenemende grote volumes in korte tijd, maar de waterbergingsregels in bouwbesluiten daar vooralsnog niet op worden aangepast.
Wij denken daarom dat we als waterschap moeten kijken naar aanvullende instrumenten, die we bovenop wat we al doen en met relatief weinig inspanning, kunnen inzetten om de waterboodschap extra kracht bij te zetten door ze publiekelijk te verankeren. Als overheidslaag met een lange termijnvisie mogen onze adviezen best zichtbaar en toegankelijk zijn voor alle belanghebbenden, zoals gemeenteraadsleden, provincies, inwoners en verzekeraars, zodat belanghebbenden hun beslissingen daarop kunnen baseren. Het zou helemaal mooi zijn als onze adviezen ook beschikbaar kunnen zijn via bestaande kaarten zoals de klimaateffectatlas en de atlas voor de leefomgeving,.
Daarom roepen we samen met AWP met de motie "Eerlijk over water" op om waterkennis - , de gedane adviezen, publiekelijk te delen. Want, Waar waterkennis stroomt, groeit namelijk veiligheid. We laten het graag aan de experts hoe het waterschap dit concreet gaat invullen. Het gaat ons erom te zorgen dat de adviezen gestructureerd, begrijpelijk en toegankelijk zijn voor alle belanghebbenden.
Interessant voor jou
Bijdrage bij motie: samen voor actuele prognoses
Lees verder