Bijdrage: De onder­wa­ter­jacht is wél een probleem


19 maart 2025

In de commissievergadering van 19 maart grepen wij het voorstel over nieuw vaarbeleid aan om ons punt te maken over de gruwelijke onderwaterjacht.

Bijdrage: 'Het vaarbeleid is onderdeel van het recreatiebeleid dat dateert uit 2013. Meer dan 10 jaar geleden. In de tussentijd is er het nodige onderzoek gedaan. In dit voorstel staat dat.”Het totale recreatiebeleid omvat naast het vaarbeleid ook beleid over visserij, jacht, zwemmen, recreatieve routes (wandelen, fietsen en paardrijden) en spelen. Uit de verkenning is gebleken dat er op dit moment geen grote problemen zijn, met uitzondering van het varen. En dat de overige onderdelen van het recreatiebeleid niet hoeven worden aangepast. Wij vinden dat ónbegrijpelijk ook in relatie tot de Kader Richtlijn Water. Bijvoorbeeld over het hengelen ofwel de onderwaterjacht.

Vissen zijn hoogontwikkelde gewervelde dieren met gevoel en bewustzijn, die angst en pijn kunnen ervaren. Voor vissen is hengelen dan ook een pijnlijke en levensbedreigende activiteit.

De vishaak veroorzaakt verwonding in de mond. Vissen worden indien gevangen in leefnetten gezet. Dit veroorzaakt niet alleen veel stress, maar daar lopen ze ook ernstige verwondingen op aan hun snuit en vinnen doordat ze logischerwijs proberen te ontsnappen. Ook beschadigt het net beschadigt hun schubben en slijmlaag wat leidt tot infecties en schimmelaantasting.

Als de visser met droge handen de vis pakt, dan blijft de slijmlaag plakken aan de hand en scheurt de onderliggende huid van de vis af. Dit letsel is vergelijkbaar met een ontvelling van de menselijke huid.

Al deze gruwelijkheden leiden ertoe dat een substantieel deel van de vissen die gevangen worden alsnog sterft ná terugzetten in het water. Naar schatting tussen zo’n 10-30%. Dit is een aanzienlijke impact niet alleen op de vis zelf maar ook op de gehele ecologie. Waardoor je absoluut niet kunt stellen, zoals dit wel nu in dit stuk staat, dat het geen grote problemen oplevert of geen aanpassing behoeft.

En dan hebben we het nog niet over wat de neveneffecten van de onderwaterjacht, zoals de schade aan de oevers, aan vogels en andere waterdieren die verstrikt raken in de lijnen en haken. Ook wordt er nog steeds met lood gehengeld wat achterblijft in het water wat ook daar weer zijn schade veroorzaakt.

Een van de uitgangspunten van het recreatiebeleid is: dat Recreatie geen noemenswaardige schade en hinder voor derden mag veroorzaken. Het toestaan van hengelen conflicteert hier duidelijk mee.

Concluderend, wij kunnen dan ook niet met dit stuk instemmen als deze passage er niet uit gaat en er geen zicht is op verdere aanpassing van het recreatiebeleid hierop.'

Interessant voor jou

Bijdrage: Eerlijk over water

Lees verder

Bijdrage: Actuele klimaatprognoses voor doelmatig en betrouwbaar watermanagement

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer