Vragen: Hengelen niet in de haak
Indiendatum: 26 feb. 2024
Tijdens de commissievergadering VWDV op 7 februari 2024 gaf DB-lid Ruijs aan dat de vragen die door de PvdD-fractie werden gesteld, niet passend waren voor dat moment. Deze vragen gingen over de opvolging van het advies voortkomend uit het Essay van Utrecht Universiteit om meer doen om de ~-doelstellingen te halen, en het verminderen van verstoringen van het watersysteem. Het is bekend dat hengelaars onder meer de nachtrust van dieren verstoren, de oever schaden, concentraties nutriënten in het water verhogen door bijvoeren, vislijnen, haken en ander afval achterlaten in de natuur, en te hoge concentraties van de volgens KRW vastgestelde Zeer Zorgwekkende Stof (ZZS) lood aanbrengen in watersysteem. Daarnaast heeft veel onderzoek aangetoond dat vissen pijnreceptoren hebben en gevoel hebben, en dus ook pijn kunnen ervaren wanneer zij met haken uit hun natuurlijke leefmilieu worden gesleurd en moeten snakken naar adem op de waterkant. Dat dit stressvol en fataal is voor vissen, is geen politiek standpunt maar een wetenschappelijk onderbouwd feit. DB-lid Ruijs geeft aan de intrinsieke en ecologische meerwaarde van vissen te erkennen, wat ons goed doet om te horen.Vraag 1 Houdt het waterschap de kosten en baten bij die gerelateerd zijn aan hengelen, en hoe wordt de afweging gemaakt dit wel/niet te delen met het Algemeen Bestuur?
Vraag 2 Is het DB op de hoogte van de innovaties die beschikbaar zijn voor het monitoren van vissoorten en -populaties? Zo blijkt ook dat Waterschap Drents Overijsselse Delta dergelijke innovaties al gebruikt.
Vraag 3 Heeft waterschap De Dommel ambities om de monitoring van vismigratie, vispopulaties en vissoorten meer integraal bij te houden als effectbeoordeling van aanpassingen binnen het watersysteem?Waterschap De Dommel onderzoekt de visstand volgens een gestandaardiseerde methode in alle waterlichamen. Dit volgt uit de Europese Kaderrichtlijn water die dit voorschrijft. Met deze monitoring kunnen we de visstand opvolgen en kunnen we veranderingen in de visstand detecteren.
Vraag 4 Ziet het DB ook een mooie kans om deze monitoring te combineren met de ambitie de vispasseerbaarheid aan te pakken binnen het waterschap?
Vraag 5 Heeft Waterschap De Dommel gekeken naar de mogelijkheid om een Noord-Brabantse "visbel" te introduceren? De Utrechtse visbel blijkt ruim 32 duizend keer te zijn gebruikt. Denkt het DB dat dit ook kan bijdragen aan de bewustwording van menselijke inwoners van het watersysteem onder het motto "waterbewustzijn"?
Vraag 6 Klopt het dat inwoners die willen hengelen hun vergunningen moeten aanvragen bij hengelsportverenigingen, en dat de hengelsportverenigingen dit alleen kunnen doen op het moment dat zij bepaalde rechten hebben verkregen van het waterschap? Welke rol neemt het Dagelijks Bestuur hierbij in?Vraag 7 Waarom stopt waterschap De Dommel niet met het verhuur van deze rechten aan deze verenigingen? Staat het faciliteren van deze verenigingen niet haaks op de oproep uit het essay het watersysteem minimaal te verstoren?
Indiendatum:
26 feb. 2024
Antwoorddatum: 19 mrt. 2024
Inleiding
Tijdens de commissievergadering VWDV op 7 februari 2024 gaf DB-lid Ruijs aan dat de vragen die door de PvdD-fractie werden gesteld, niet passend waren voor dat moment. Deze vragen gingen over de opvolging van het advies voortkomend uit het Essay van Utrecht Universiteit om meer doen om de ~-doelstellingen te halen, en het verminderen van verstoringen van het watersysteem. Het is bekend dat hengelaars onder meer de nachtrust van dieren verstoren, de oever schaden, concentraties nutriënten in het water verhogen door bijvoeren, vislijnen, haken en ander afval achterlaten in de natuur, en te hoge concentraties van de volgens KRW vastgestelde Zeer Zorgwekkende Stof (ZZS) lood aanbrengen in watersysteem. Daarnaast heeft veel onderzoek aangetoond dat vissen pijnreceptoren hebben en gevoel hebben, en dus ook pijn kunnen ervaren wanneer zij met haken uit hun natuurlijke leefmilieu worden gesleurd en moeten snakken naar adem op de waterkant. Dat dit stressvol en fataal is voor vissen, is geen politiek standpunt maar een wetenschappelijk
onderbouwd feit. DB-lid Ruijs geeft aan de intrinsieke en ecologische meerwaarde van vissen te erkennen, wat ons goed doet om te horen.
Vraag 1 Houdt het waterschap de kosten en baten bij die gerelateerd zijn aan hengelen, en hoe wordt de afweging gemaakt dit wel/niet te delen met het Algemeen Bestuur?
Het
Waterschap houdt geen kosten en baten bij die gerelateerd zijn aan het
hengelen. Naast ambtelijke tijdsbesteding (ca. 60 uur per jaar) maakt
het Waterschap geen noemenswaardige kosten die gerelateerd zijn aan
hengelsport. Er zijn ook geen inkomsten anders dan een beperkte
vergoeding voor het verpachten van de visrechten (ca. € 1000,-- per
jaar).
Vraag 2 Is het DB op de hoogte van de innovaties die beschikbaar zijn voor het monitoren van vissoorten en -populaties? Zo blijkt ook dat Waterschap Drents Overijsselse Delta dergelijke innovaties al gebruikt.
U doelt waarschijnlijk op de camera's die zich bevinden in de vislift (type vispassage). Deze camera's tellen én determineren de vissen die de passage gebruiken. Het Waterschap heeft deze innovatie geimplementeerd — met 3 visliften - in het onlangs uitgevoerde beekherstelproject aan de Reusel ter hoogte van Baarschot en Diessen. Daarnaast zijn gelijksoortige camera's gebruikt bij de evaluatie van de werking van de vistrap bij de Collse watermolen te Eindhoven.
Het DB is hier dus van de nieuwste ontwikkelingen op de hoogte en innovaties worden ook toegepast bij Waterschap De Dommel.
Vraag 3 Heeft waterschap De Dommel ambities om de monitoring van vismigratie, vispopulaties en vissoorten meer integraal bij te houden als effectbeoordeling van aanpassingen binnen het watersysteem?
Waterschap De Dommel onderzoekt de visstand volgens een gestandaardiseerde methode in alle waterlichamen. Dit volgt uit de Europese Kaderrichtlijn water die dit voorschrijft. Met deze monitoring kunnen we de visstand opvolgen en kunnen we veranderingen in de visstand detecteren.
Vraag 4 Ziet het DB ook een mooie kans om deze monitoring te combineren met de ambitie de vispasseerbaarheid aan te pakken binnen het waterschap?
De in het antwoord op vraag 3 geschetste monitoring wordt gecombineerd met het opheffen van knelpunten in de vismigratie vanuit het KRW-realisatieprogramma van Waterschap De Dommel.
Vraag 5 Heeft Waterschap De Dommel gekeken naar de mogelijkheid om een Noord-Brabantse "visbel" te introduceren? De Utrechtse visbel blijkt ruim 32 duizend keer te zijn gebruikt. Denkt het DB dat dit ook kan bijdragen aan de bewustwording van menselijke inwoners van het watersysteem onder het motto "waterbewustzijn"?
De visbel wordt toegepast bij sluizen, waar dit met het oog op het voorkomen van waterverlies een goede oplossing is. Waterschap De Dommel heeft geen sluizen in beheer vandaar ook dat er geen noodzaak (of mogelijkheid) is tot het introduceren van een visbel. Om de vispasseerbaarheid te vergroten past het waterschap vispassages toe. Om waterbewustwording en ook visbewustwording bij menselijke inwoners te verbeteren delen we actief beelden van de visliften. Daarnaast dragen we ook bij door bijvoorbeeld items op Vara's Vroege vogels, lezingen over beekleven bij IVN's en natuurwerkgroepen. Ook delen we kennis en informatie over het waterleven en onze activiteiten om dit te verbeteren via www.naturetoday.com.
Vraag 6 Klopt het dat inwoners die willen hengelen hun vergunningen moeten aanvragen bij hengelsportverenigingen, en dat de hengelsportverenigingen dit alleen kunnen doen op het moment dat zij bepaalde rechten hebben verkregen van het waterschap? Welke rol neemt het Dagelijks Bestuur hierbij in?
In het beheersgebied van Waterschap De Dommel verpachten we de visrechten aan twee organisaties, de vereniging Dommelvisrecht en de Sportvisfederatie Zuidwest Nederland.
Indien een hengelsportvereniging bij één van deze organisaties is aangesloten geeft dat de leden van deze vereniging het recht om op de wateren te vissen die wij aan de desbetreffende organisatie verpacht hebben. Het dagelijks bestuur heeft hier verder geen rol in.
Vraag 7 Waarom stopt waterschap De Dommel niet met het verhuur van deze rechten aan deze verenigingen? Staat het faciliteren van deze verenigingen niet haaks op de oproep uit het essay het watersysteem minimaal te verstoren?
Vanuit het waterschap is er geen beeld dat de huidige hengelsport op onze wateren verstoring van het watersysteem veroorzaakt, zodanig dat het een negatieve invloed heeft op onze doelstellingen. Conform het WBP5 (Mooi water) wordt recreatief gebruik van water (zwemwater, kanoën, hengelsport) door het waterschap ondersteund daar waar het kan. Het sportvissen op onze beken wordt over het algemeen gedaan door liefhebbers die met respect omgaan met de beek, vissen en omgeving, excessen daargelaten. Vanuit de sportvisserij wordt er ook ondersteuning geboden indien door calamiteiten vissen dreigen dood te gaan, dit door middel van de inzet van een visambulance en hengelsportvrijwilligers. In 2018 en 2020 hebben zij zich dagen lang ingezet om vissen over te zetten die in onze beken door droogval dreigde te sterven. Door de overplaatsing van de vissen naar watervoerende wateren zijn deze van een zekere dood gered.
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Vragen: Nyrstars rommel niet IN maar UIT De Dommel!
Lees verderVragen: n.a.v. hoge concentraties PFAS in Friese wateren
Lees verder