Vragen: Impact uitbreiding Brainport regio op ons water­systeem


(kwaliteit, water­be­schik­baarheid en kosten)

Indiendatum: 22 mei 2024

Inleiding

Water is van levensbelang een basisvoorziening die ten alle tijden op orde moet zijn. Op 28 maart maakte het Rijk bekend dat ze €1,73 miljard uittrekt voor ‘project Beethoven’ om bedrijven als ASML en NXP in de Brainport regio te behouden. De uitbreiding betreft zowel in bedrijven (o.a. BIC 3 t/m 6) als in woningen. De regio zelf legt ook geld in tot een bedrag van €2,51 miljard. Het geld wordt besteed aan bereikbaarheid, woningen en onderwijs. Bovenop de al geplande uitbreiding met 45.000 woningen zullen er nog eens 20.000 extra worden bijgebouwd. In het artikel staat niets over geld voor basisvoorzieningen zoals voldoende water, droge voeten en waterkwaliteit.

Op 20 april maakte ASML bekend dat ze met 20.000 arbeidsplaatsen zal uitbreiden. Werknemers komen niet alleen. Dat betekent dat er in relatief korte tijd een flinke uitbreiding gaat komen in het waterschapsgebied.

De uitbreiding vraagt wat van ons watersysteem. De vraag naar water en dus ook bijvoorbeeld de beschikbaarheid daarvan, de zuiveringscapaciteit en de hoeveelheid effluent. Daarom de volgende vragen:

1. Zijn er voor de uitbreiding van Eindhoven investeringen door het waterschap nodig?

Zo ja;

a. Kan het DB aangeven welke investeringen zij nodig acht voor de uitbreiding van Brainport? Graag uitsplitsen in categorieën (zoals zuiveringscapaciteit etc.) inclusief schatting van de kosten per onderdeel.

b. Is het DB het ermee eens dat kosten voortvloeiend uit grootschalige uitbreiding niet zomaar afgewenteld kunnen worden op de ingezetenen van Waterschap de Dommel?

c. Is het DB het er mee eens dat het waterschap aanspraak moet maken op een deel van het door het Rijk vrijgemaakte geld voor op orde brengen van basisvoorzieningen, als het waterschap investeringen zal moeten doen?

2. Sinds 2022 is afgesproken dat water en bodem sturend zijn in ruimtelijke keuzes. Dat betekent een andere rol voor het waterschap.

a. Heeft het waterschap in bovengenoemde uitbreiding een sturende rol? Hoe verdedigt het DB en de organisatie het principe water en bodem sturend bij deze nieuwbouwplannen?

b. Worden de nieuw te bouwen woningen (de al geplande aangekondigde woningen) met grijswatersysteem aangelegd?

c. Hoe sturen de gemeenten nu op de aanleg van grijswatersystemen bij grootschalige uitbreidingsplannen?

d. Vindt u ook dat het waterschap bij alle nieuwe plannen krachtig moet sturen op de aanleg van grijswatersystemen om de impact op het watersysteem te beperken?

3. Deltares heeft in hun rapport van juni 2022 aangegeven dat er in het Maasgebied risico is op watertekorten. (Klimaatverandering raakt ook drinkwaterproductie Maas |Deltares, “Low river discharge of the Meuse”)

a. Wordt dit risico door de bouw van extra woningen vergroot?

b. Is het DB het eens dat zij hier regionaal de aandacht op moet vestigen om zo meer aandacht voor het probleem te vragen en het mee te laten wegen in de uitbreidingskeuze en verdeling van middelen?

4. Wat betekent de uitbreiding voor de benodigde rioleringscapaciteit en kwaliteit van onze wateren? Kan het huidige netwerk de uitbreiding aan? Wat betekent de toevoer van afvalwater voor de risico’s op overstortsituaties en daarmee bevuiling van onze wateren? is het DB het er mee eens dat eventuele extra lozingsvergunningen conform KRW moeten zijn en extra lozingen niet het halen van de KRW doelstellingen hinderen?

Met vriendelijke groet,

Fractie Partij voor de Dieren de Dommel

Judith Lammers, AB-lid

Martijn Verhees, AB-lid

Eloy Overvelde, AB-lid

In samenwerking met

Helen de Rooij, commissielid